onsdag 31. juli 2013

Tre av Verdens vakreste steder er i Norge

Hotellturistene vil kunne komme strømmende, etter at National Geographic har kåret tre norske steder blant "Verdens 100 vakreste".

I en ny spesialutgave av det annerkjente tidskriftet National Geographic med tittelen "Verdens Vakreste Steder" får Norge hele tre av 100 plasser.

Besseggen
Besseggen byr på fantastiske fjellturer.
Foto: Erik Eskedal

Norsk fjellidyll

Først ut blant de tre på den urangerte listen er Besseggen. Som en del av Jotunheimen nasjonalpark har Besseggen lenge vært en populær dagstur i midten av flotte fjell og glassklare fjellvann. Spesielt det ganske luftige partiet når man krysser selve eggen er kjent både for utsikten og høydeskrekken den gjerne fremkaller.

Den dramatiske eggen ligger i den østre delen av Jotunheimen, og de fleste begynner turen fra Gjendesheim ved riksvei 51 mellom Beitostølen og Otta.

Bryggen over alle brygger

Den kanskje mest gledelige overraskelsen på listen er at Norges nest største by, Bergen, har klart å komme seirende ut i konkurransen med så mange andre byer og områder.

Bryggen i Bergen
Bryggen i Bergen har vært et populært turistmål i lang tid. Foto: Christopher Macsurak
Hansa-stadens UNESCO-listede brygge skal ha vært det som slo ut i bergensernes favør.

"Treverk og farger er beskjedne byggesteiner, men på Bryggen - det tusen år gamle distriktet i Norges nest største by - skaper levende rød-, gul- og oransjefarger og vidunderlige spissgavlede trehus et av Europas nydeligste og mest uvanlige historiske kvarterer", skriver National Geographic.

Fiskevær og rå natur

Sist, men ikke minst, har vi den kanskje mest åpenbare norske listevinneren: Lofoten.

Reine i Lofoten
Lofoten har noe av verdens vakreste natur.
Foto David Wilkinson
Den idylliske øygruppa har en fantastisk og ubesudlet natur, med flotte fjell og tinder, lune viker og til tider rått hav. I tillegg til turisme er fiske fortsatt en viktig nøringsvei for de som bor her, og tørrfisk er et kjent syn i hver en småhavn. Mange begynner en utflukt fra en av de to byene i området: Svolvær eller Leknes.

Navnet har i senere år også blitt en brannfakkel i norsk politikk, der mulige store oljeforekomster har blitt satt opp mot naturvern. Inklusjonen på den prestisjetunge listen vil gi mer ammunisjon til de som ønsker å bevare området fra potensielle miljøtrussler.

I godt selskap

De tre norske stedene deler den prestisjetunge listen med store internasjonale navn, og Besseggen står altså side om side med Den kinesiske mur og Macchu Picchu i Peru.

Storbyer som London, Roma og Kyoto er også nevnt i samme åndedrag som Bergen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar