fredag 6. desember 2013

Julemarked: De 11 beste julemarkedene i Europa

De beste julemarkedene i Europa
Europa har mangt et vakkert julemarked. Vi har samlet noen av de største og beste.
Det nærmer seg jul, og med det springer julemarkedene opp i inn- og utland. Men hvilke julemarkeder er mest verdt å få med seg? Det ser vi på i dag:

Finn et julemarked å besøke

Selv om julen varer bare noen få dager, er det nærmest feststemning i de europeiske storbyene i minst en måned i forveien.

De første kremmerene satte opp bodene sine allerede i midten av november og nå når desember er et faktum har mange byer pulserende julemarkeder som er et fryd for øyet, enten du er ute etter juledekorasjoner, gaveideer, eller bare liker å titte. 

Musikk, deilig mat og god drikke er også en viktig del av opplevelsen.

Stockholm

Julemarked i Gamla Stan, Stockholm
Julemarked på Stortoget i Gamla Stan (Foto: Michael Cavén)
I Gamla Stan, gamlebyen i Stockholm, finner man et av Europas eldste og mest tradisjonsrike julemarkeder. Markedet åpner 23 november og byr på blant annet gløgg, godteri, syltetøy, marsipan og tradisjonsrike reinsdyrpølser.

I tillegg finner man selsvsagt et stort utvalg av julepynt, broderi, glassarbeid og andre julegaver.


København

Julemarked på Tivoli i København
Julemarked på Tivoli i København (Foto: Agent Smith)
Julemarkedet i verdensberømte Tivoli fornøyelsespark er et absolutt must under et besøk i København. Julestemningen begynner ved hovedinngangen til parken med sjarmerende trehytter dekorert med tusenvis av lys og juletrær prydet med farget glass.

Mer enn 50 boder ligger spredt ut over parken og gir et vell av lokal mat og drikke som gløgg, tradisjonelle kaker og dansk julemat.

Julemarkedet er en sikker vinner blant barna, med masser alle de aktivitetene man kan vente seg av et tivoli.

Røros

Julemarkedet på Røros er et av de mest kjente i Norge
Julemarkedet på Røros i Norge (Foto: Svein Eggan)
Et av de mest spennende julemarkedene her hjemme er nok julemarkedet på Røros.

Markedet finner sted en tidlig langhelg i desember og samler besøkende fra både inn- og utland. "Bergstadens" særegne atmosfære gir markedet et særpreg det er vanskelig å matche noe annet sted i landet.

Selvfølgelig vanker det mye godt å spise og drikke, og mye lokalt håndverk og håndarbeid til å legge under treet eller pynte i stua med.

Maastricht

Julemarked på Vrijthof i Maastricht
Julemarkedet på Vrijthof i Maastricht (Foto: Rich B-S)
Midt i sentrum på Vrijthof-plassen avholdes julemarkedet i Maastricht i Nederland. Markedet regnes som et av de vakreste i Europa, takket være det tradisjonsrike tiltaket "Magical Maastricht" der lokale kunstnere pryder stedet og sentrum med ulike typer belysning.

Høydepunkter i markedet er den 800 kvadratmeter store skøytebanen som tiltrekker unge og gamle, og det opplyste pariserhjulet. I de omkringliggende gatene kryr det av festlige boder som tilbyr velsmakende lokale retter, som de smultringaktige Oliebollen og panekakeretten Poffertjes.


Nürnberg

Nürnbergs julemarked
Nürnbergs julemarked (Foto: Andrew Cowin, Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.)
Julemarkedet i Nürnberg er av de eldste julemarkedene i Tyskland, med aner helt tilbake til det 16. århundre. Tradisjonen tro er julemarkedets sentrum middelalderkriken Frauenkirche.

Velsmakende tysk julemat er lett å finne blant de ca 200 bodene, og alt fra byens tradisjonsrike pølser til deilige pepperkaker hører med.


Praha

Julemarked i Prahas gamleby
Julemarked i Prahas gamleby (Foto: Zach Klein)
Julemarkedet i Praha er like spennende som byen selv. Torgene i gamlebyen forvandles til en eneste stor, livlig basar der alle slags godsaker tilbys fra fargede treboder.

Suvenirer av glass, leker i tre, aromatiske stearinlys og naturligvis dekorasjoner til hus og hjem er bare noen av de produktene som tilbys. Alt dette er ledsaget av tradisjonelle retter og regionale delikatesser som bakverket Trdelnik, tsjekkisk øl og gløgg.

Bath

Julemarkedet i Bath
Julemarkedet i Bath er det største i England (Foto: Mike_fleming)
Britiske Bath er kanskje mest kjent for sine romerske bad som har gitt byen en plass på UNESCOs Verdensarvliste. 

I adventstiden får byen imidlertid at annet stort trekkplaster når sentrum mellom de berømte badeanleggene og klosterkirken forvandles til et shoppingmekka. Julemarkedet i Bath er det største i Storbritannia, med hjemmelaget mat og gaver til salgs fra de over 100 trebodene som nærmest ser ut som små hytter.


Paris

Bod på et julemarked i Paris
En bod fra et av Paris sine mange julemarked (Foto: ErasmusOfParis)
Romantiske Paris trollbinder besøkende året rundt, men i adventstiden springer det opp flere spennende julemarked.

Et av de mest kjente ligger i hovedgaten Champs-Elysées, med rundt 100 boder som konkurrerer om fortauet av den berømte gaten og tilbyr håndlagde gaver, godteri og god drikke.

Et populært alternativ er Trocadéro-markedet, som ligger idyllisk til med utsikt over Eiffeltårnet.

Wien

Julemarkedet ved Schloss Schönbrunn
Julemarkedet ved Schloss Schönbrunn (Foto Adam Haranghy)
Som Paris har Østerrikes Wien et antall ulike julemarked i ulike områder av byen.

Markedet ved Schönbrunn-palasset feirer i 2013 sitt 20 år. Til lyden av lokale musikkkorps og kor kan du spasere blant mer enn 80 boder som selger tradisjonelle delikatesser, gaver og suvenirer.

Tradisjonelle håndverksarbeider finner du i stor grad foran Karlskirche, en unik gave langt fra masseprodusert kinesisk krimskrams.

Ønsker du en mer romantisk atmosfære, bør du ta en titt på markedene i Spittelberg og Belvedere.

Brüssel

Skøytebane i Brüssel
Skøytebane på julemarkedet i Brüssel (Foto: Eoghan OLionnain)
Julemarkedet i Brussel er et av de største i Europa. Benker og små taklagte treboder strekke seg over to kilometer og det er mange aktiviteter man kan kaste seg ut på, som skøyter og en tur opp i pariserhjul.

Kunstnere fra hele verden kommer hit for å selge sine varer. Det lekre bildet suppleres med boder som tilbyr deilige forretter, som blåskjell, tradisjonelle retter med øl og den ​​berømte belgiske sjokoladen.

Helsinki

Esplanaden i Helsingfors før jul.
Parken mellom Esplanadegatene fylles opp før jul (Foto: IK's World Trip)
Det mest populære og største markedet i Helsinki er såkalte St. Thomas Julemarked langs gågaten Esplanaden.

Atmosfæren er herlig og markedet tiltrekker seg et vel av besøkende som vil titte, handle eller prøve finske delikatesser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar